שמן זית הוא מצרך המיוצר על ידי לחיצה על פרי עץ זית. תהליך הייצור של שמן זית מתחיל בכבישה קרה של הפרי, שם מועכים את הפרי ואז לוחצים עליו בלחץ קר כדי להפיק את המיץ שלו. על מנת לייצר יותר שמן, יש לחמם את המיץ. השלב הבא בתהליך הוא המקום בו משתמשים בקיטור לחימום פירות זית, מה שגורם להם להתפוצץ ולשחרר את המיץ היקר שלהם למעבה המפריד אותו מהמים.
תהליך ייצור שמן הזית הוא תהליך הכולל הרבה שלבים והרבה זמן. השלב הראשון הוא קציר הזיתים. לאחר מכן, הזיתים נמעכים כדי לחלץ את השמן. לאחר מכן, השמן מסונן ומאוחסן לתוך בקבוק. תהליך ייצור שמן הזית יכול להיות יקר מכיוון שלוקח הרבה זמן להכין אותו מההתחלה ועד הסוף. בשיטות הייצור ההמוני חלה עלייה בשמני הזית עם רכיבים באיכות נמוכה יותר כגון כימיקלים וחומרי הדברה. טכנולוגיות חדשות הוכנסו על מנת לוודא שהצרכנים מקבלים מוצרים באיכות גבוהה מבלי להתפשר על עלות או זמן. שמני הזית הפכו פופולריים גם בשנים האחרונות בשל יתרונותיו הבריאותיים כגון נוגדי חמצון ותכולת חומצה אולאית גבוהה
על מנת לייצר שמן זית באיכות גבוהה, התהליך אורך כשבועיים ודורש טונות של מכונות כבדות כמו גם עבודת אדם. על מנת לצמצם את זמן הייצור ואת המחסור בכוח אדם, הוצעו שיטות אוטומטיות הפועלות ללא שימוש בעבודות אדם או מכונות כלל – הן פשוט משתמשות במנועים חשמליים או באוויר דחוס לביצוע הפעולות הרצויות במכונה.
ייצור שמן זית בעבר
שמן זית הוא נוזל המופק מפרי עץ הזית. הוא שימש מאז ימי קדם כתיבול מזון, כמרכיב במטבח הים תיכוני וכטיפול יופי פופולרי. תהליך הייצור מתחיל בכך שהזיתים נמעכים באבני ריחיים גדולות כדי לשחרר את בשרם. לאחר מכן נשפכים מים על ה”בשר” כדי לחלץ שמן, אשר לאחר מכן מועכים אותו לחתיכות קטנות יותר ומכניסים אותם לקנקנים או צנצנות לאחסון או מכירה. המוצר הסופי הוא שמן זית שאין לו מים חופשיים אשר הוספו במהלך עיבודו, אך יתכן ויתערבבו בו מים שארית ממקור המים המקורי שלו.
שמן זית פישולין הוא מוצר שניתן לייצר בקנה מידה גבוה. הוא מיוצר בעזרת שיטות מסורתיות כמו זיתים כתושים, מים וחום. עם זאת, לא קשה לחברות להשיג יותר ייצור שמן זית.
שמן זית תעשייתי
התעשייה חווה שינויים רבים בטכנולוגיה חדשה, כגון שימוש בכלי אוטומציה להפחתת עלויות ולהגדלת התשואה.
תהליך ייצור שמן הזית מורכב למדי. יש הרבה שלבים בתהליך.
השלב הראשון הוא לדפוק את הזיתים למשחה באמצעות טחנת אבן או על ידי לחיצה עליהם בטחנת כדורים, המפרקת את דפנות התא של הזיתים ומשחררת אנזימים טבעיים. לאחר מכן מניחים את הדבק במיכלים גדולים, שם מערבבים אותו במים ומניחים לתסיסה למשך כ- 24 שעות לפני סינון להסרת מוצקים שלא התפרקו על ידי תסיסה. לאחר מכן צריך לרכז את המיץ לשמנים המתאימים לצריכה. תהליך ייצור זה אכן דורש לא מעט עבודת כפיים, אך ההתקדמות הטכנולוגית אפשרה טכניקות יעילות יותר כגון שימוש במכונות ואקום המאפשרות להפיק כמויות גדולות של שמן זית איכותי ללא צורך בעבודת כפיים וכבר בתוך פחות משעה מרגע המסיק ניתן לקבל שמן זית איכותי.